Al 100 jaar innovatie bij de Meijer Group
De Meijer Group bestaat 100 jaar. Welke ervaringen hebben zij in deze tijd opgedaan? Welke innovaties hebben voor Meijer het verschil gemaakt? En wat kunnen andere NEVAT-leden hiervan leren? Graag nemen wij jullie mee in de geschiedenis van dit familiebedrijf uit Sint Jacobiparochie en waar zij vandaag de dag mee bezig zijn.
Van loonbedrijf naar gespecialiseerd productiebedrijf
In 1921 is Meijer begonnen als eenmanszaak. Zoals veel bedrijven in die tijd richtte het bedrijf zich op de lokale landbouw en ging het met dorsmachines bij boeren langs. Toch trok het avontuur al snel en verhuisde het bedrijf tijdelijk naar de Wieringermeer, omdat hier na de drooglegging veel werk was. Na de oorlog verhuisde het bedrijf terug naar Sint Jacobiparochie, omdat de Duitsers vlak voor hun ondergang de dijken hadden opgeblazen en het bedrijf onder water was komen te staan. Vervolgens kwam er een nieuwe tak bij, Meijer kocht bulldozers en legde zich toe op grondverzet. In de jaren 50 waren ze zelfs tot onder Bordeaux bezig met zelfgemaakte woelers om harde onderlagen te doorbreken. In 1980 zijn deze activiteiten stopgezet en kreeg de ontwikkeling en bouw van speciale machines steeds meer aandacht.
Zij concentreerde zich op de ontwikkeling van oplossingen voor ingewikkeld technische problemen. Hier is veel kennis opgedaan en deze activiteiten zijn van groot belang geweest om door te groeien naar waar Meijer vandaag de dag staat. Er werd in de jaren 70 en 80 veel samengewerkt met bedrijven uit de buurt, wat ertoe leidde dat Meijer de plaatbewerking van Faber Haarden overnam. In 1986 kwam de eerste computergestuurde kantbank en vanaf dat moment is het snel gegaan.
Plaatbewerking werd een hoofdactiviteit van Meijer en het bedrijf onderscheidt zich daarin door creativiteit en technische knowhow. Er wordt ook nog een prijs gewonnen met de curvebend techniek, die het mogelijk maakte om over een gebogen lijn plaat te buigen. Daarnaast beschikt het bedrijf over een hypermoderne productiefaciliteit. Dit in combinatie met een zeer bekwaam engineering- en productieteam heeft Meijer tot een succesvolle organisatie gemaakt. Een gedeelte van de organisatie dat langdurig Meijer Plaatbewerking geheten heeft.
Specialisatie naar telescoopvorken voor vorkheftrucks
MSE is de voorloper van een ander onderdeel van de organisatie. Dit komt voort uit gepatenteerde telescoopvorken die in 1980 geïntroduceerd zijn. Deze telescoopvorken zijn uitgevonden en ontwikkeld door MSE. Telescoopvorken die altijd verkocht zijn aan een lokaal bedrijf genaamd KOOI. Een fabrikant van meeneemheftrucks. Later is dit bedrijf Cargotec/Moffett gaan heten. In 2000 heeft MSE de verkoop- en marketingactiviteiten voor dit bedrijfsonderdeel van hen overgenomen.
MSE startte met de promotie van innovatieve vorken bij OEM's en distributeurs over de hele wereld. Rond diezelfde tijd besloot oprichter Sjoerd Meijer een stap terug te doen. Hij droeg de dagelijkse leiding over aan zijn zonen Hendrik en Albert Meijer, die de vierde generatie waren.
Albert kreeg de dagelijkse leiding over het onderdeel plaatbewerking en Hendrik ontfermde zich over het gespecialiseerde deel. Beide broers beleefden jaren van voorspoed en groei. De bedrijven veranderde in gevestigde namen binnen hun eigen afzetmarkten. MSE groeide zelfs uit tot wereldmarktleider in de productie van hydraulische vorken.
In 2008 had de wereldwijde economische crisis een negatieve invloed op de gehele organisatie. Aangezien de orderontvangst drastisch daalde. Gelukkig wisten beide bedrijven hun concurrentievoordeel te behouden en wisten zij deze crisis door te komen door de noodzaak van organisatorische veranderingen te erkennen. Productieprocessen zijn verbeterd en gestroomlijnd. In dezelfde periode besloot Albert zijn functie neer te leggen. Hij besloot een andere carrière na te streven.
Uitbreiding naar de Amerikaanse markt
Hendrik en zus Jenny zijn sinds 2013 de enige aandeelhouders van de Meijer Group. In 2012 opende MSE een dochteronderneming in de Verenigde Staten.
Dit land kwam weer in een groeifase en deze stap positioneerde het bedrijf om de Amerikaanse markt te ondersteunen. Begin februari 2016 besloot de Meijer Group onder andere daarom om een naamsverandering te ondergaan:
- MSE is omgevormd tot Meijer Handling Solutions.
- Meijer Plaatbewerking heet sindsdien Meijer Metal.
Vakmanschap, gezond verstand, efficiëntie en betrouwbaarheid zijn al jaren de kernwaarden van Meijer. De naamsverandering van MSE-FORKS naar Meijer Handling Solutions hielp deze waarden te benadrukken. Dit betekent dat het bedrijf nu een breed scala aan logistieke oplossingen biedt. In hetzelfde opzicht veranderde Meijer Plaatbewerking. Dit onderdeel is uitgegroeid naar een divers klantenbestand op de internationale markt en daarom ook logischerwijs veranderd naar het Engelstalige Meijer Metal.
Samen onder één dak
De bedrijven werken nauwer dan ooit samen onder de Meijer Group. Ze opereren letterlijk onder hetzelfde dak en blinken uit in snelheid en flexibiliteit. Meijer Metal is ook ondersteunend voor de activiteiten van Meijer Handling Solutions. Dit stelt de Meijer Group in staat haar reputatie van hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en vooral klanttevredenheid veilig te stellen. De Meijer Group gaat er prat op een zeer efficiënt en warm familiebedrijf te zijn met het vermogen om persoonlijke aandacht te schenken aan haar klantenbestand. De NEVAT wenst de Meijer Group een feestelijke viering toe en hoopt dat toekomstige generaties nog lang doorbouwen aan deze prachtige organisatie.