Op bezoek bij Dumaco in ’s-Gravenpolder

De Dumaco-fabriek in ‘s-Gravenpolder ontving bezoek van NEVAT. Daar kregen de leden een rondleiding door de fabriek en een aantal presentaties. Het thema van de middag was ‘Opleiden’.

Rondleiding door de fabriek

Tijdens de rondleiding hebben alle leden kunnen zien wat er in ‘s-Gravenpolder geproduceerd wordt. Omdat het thema van de rondleiding ‘Opleiden’ was heeft Dumaco ook laten zien wat er gedaan wordt om medewerkers op te leiden met nieuwe technieken en machines. In de fabriek stond een cobot van Kuunders Technoworks hard te werken, het was op een kantbank producten aan het zetten. Deze cobot wordt ingezet voor seriematig werk en ontzorgt de kantbankmedewerkers van saai en eentonig werk. Hierdoor kunnen ze zich richten op uitdagender werk. Door het vele testen en de inspanning van de medewerkers zijn er al veel producten door deze cobot gezet.

Daarnaast werd een demonstratie gegeven van een AGV voor onbemande interne logistiek. Ook werden de leden rondgeleid bij de afdelingen waar zowel plaat- als buislaserwerk wordt geproduceerd.

Opleidingsinformatie Kuunders/Bystronic

Eigenaar van Kuunders Technoworks, Willem Kuunders, gaf een bevlogen presentatie over de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van automatisering, en de kosten en de baten die hiermee gepaard gaan. Het opleiden van de medewerkers die met deze nieuwe apparatuur werken is relatief eenvoudig en wordt door Kuunders Technoworks verzorgd tijdens de ingebruikname. Enthousiaste medewerkers zijn een vereiste om deze automatisering succesvol te maken.

Een van de boodschappen van de ondernemers was dat er steeds ingewikkeldere machines komen, maar niet de juiste opleiding. Hierdoor blijven veel functies van de machine ongebruikt. Machinebouwers zouden hier meer rekening mee kunnen houden en opleidingen kunnen aanbieden. Zo kunnen meerdere functies van de machine, die nu onbenut blijven, gebruikt worden. Dit levert winst op, in welke vorm dan ook.

Presentaties over vakwerk

Maris van de Hoeven, directeur van Bystronic Benelux, gaf een heldere uiteenzetting over de noodzaak van opleiden. Dit werd gevolgd door een toelichting van Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG over hoe opleiden verbeterd kan worden. De ambitie van FPT-VIMAG is om landelijk de kwaliteit van het technisch onderwijs te verbeteren. De huidige ROC’s bieden momenteel vaak een “grijs” scholingsaanbod. Dit resulteert in te weinig kennis, geld en leerlingen. De nieuwe leerlijn wordt opgezet met vele betrokken instituten, overheden maar vooral ook samen met het bedrijfsleven. Een goede impuls voor het technisch onderwijs voor de toekomst!

Afsluitend was er een borrel en is er gegeten in Goes bij brasserie Katoen. Hier konden de leden besloten bijpraten en genieten van een heerlijk diner.

 


Bron: Dumaco