Wat de bedrijfsscan van de Fabriek van de Toekomst uniek maakt

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen: de bedrijfsscan van de Fabriek van de Toekomst. Een scan die in 45 minuten en 51 vragen inzicht geeft waar de uitdagingen en kansen liggen op het gebied van smart industry. In deze blog zoomen we dieper in op de zelfscan. Want wat maakt deze uniek, wat zijn de voordelen en wat haal jij er als NEVAT-lid uit? 

De oorsprong

De bedrijfsscan van de Fabriek van de Toekomst is zo’n tien jaar geleden ontwikkeld in Vlaanderen in opdracht van het Made Different programma. Een Europees project dat bedrijven mee wil nemen in de ontwikkeling naar de Fabriek van de Toekomst 4.0. In 2019 is Nederland aangehaakt en heeft de Fabriek van de Toekomst (FOKUS) in samenwerking met Interreg (Europese subsidieregeling) de vragen en onderwerpen geactualiseerd. Op dat moment bestond de scan uit zeven domeinen. Door het updaten van de scan is er een extra domein toegevoegd, namelijk: Servitization. Deze sleuteltransformatie was voorheen onderdeel van andere domeinen. Nu is het onderwerp hot topic en een belangrijk aspect binnen de Fabriek van de Toekomst.

Werp een blik in de spiegel

Met de toevoeging van Servitization meet de scan gericht op de acht domeinen van Smart Industry. Deze sleuteltransformaties zijn omschreven als:

  • Advanced Manufacturing
  • End-to-end Engineering
  • Digital Factory
  • Human Capital
  • Networked Factory
  • Eco Factory
  • Smart Manufacturing

Meer informatie over de acht domeinen lees je hier.

De scan richt zich op het productieproces binnen de fabriek en legt het langs de meetlat van de domeinen van de Fabriek van de Toekomst. Met de zelfscan kijk je recht in de spiegel. Waar sta je op het gebied van smart industry en wat leer je daaruit? Het allerbelangrijkste is dat je het niet alleen doet. Juist door de scan samen in te vullen en te evalueren, bijvoorbeeld met de eindverantwoordelijken binnen de organisatie, komen de kansen en uitdagingen bloot te liggen.

Neem medewerkers mee

Een aantal NEVAT-leden hebben inmiddels de scan ingevuld en zijn enthousiast over de resultaten en inzichten. Uit enkele terugkoppeling blijkt dat de scan ook een handig middel is om medewerkers te informeren en mee te nemen met de ontwikkelingen binnen de organisatie. Wat ga je als bedrijf precies doen en waar heb je de medewerkers voor nodig? Vooral wanneer het gaat om verwachtingsmanagement in bepaalde skills. Het helpt ook om naast de prioriteiten de strategie te delen om te laten zien wat je wilt bereiken. Dit helpt je om een verhaal te maken en een makkelijke integratie te realiseren voor bijvoorbeeld robots en cobots op de werkvloer.

Verdiepingsgesprek

Wanneer de scan met succes is ingevuld volgt er een verdiepingsgesprek. NEVAT’S Businesscoach Alwin Pol gaat op pad en voert het gesprek met de invullers. Samen worden de ontwikkelingspunten en ambitie besproken. Wat zijn de belangrijkste stappen om te zetten en misschien nog wel belangrijker: wat gaan we vooral niet doen? Vervolgens volgt er uit het gesprek een transformatieplan met quick wins waar je als toeleverancier direct mee aan de slag kunt.

Als derde stap kun je deelnemen aan een kenniscluster (bijvoorbeeld van TNO) of diverse werkgroepen. NEVAT heeft verschillende werkgroepen opgezet waar dieper op een van de thema’s van de Fabriek van de Toekomst wordt ingegaan. Samen met andere toeleveranciers die met dezelfde uitdagingen zitten, spar je over de mogelijkheden en haalbaarheid binnen de fabriek. Hoe kunnen we bijvoorbeeld machine operators ondersteunen met digitale real time informatie? Hoe implementeer je cobots op de werkvloer en is het haalbaar voor jou als bedrijf? Sparren met collega’s heeft als groot voordeel dat je samen dezelfde taal spreekt en je tot nieuwe inzichten komt.

NEVAT ontwikkelt nog nieuwe werkgroepen waar verschillende bedrijven aan elkaar gekoppeld worden. Dit kan binnen dezelfde sector zijn, maar ook NEVAT breed. Kamp jij met een specifiek thema en/of heb jij interesse om deel te nemen aan een van onze werkgroepen? Neem contact met ons op.

Waarom gebruikt NEVAT deze scan?

Veel leden stoeien met het begrip: smart industry. Sommige bedrijven zijn lekker op weg en andere vinden de term zo breed dat ze op zoek zijn naar wat het nou precies voor hen betekent. Door gebruik van deze scan ontvangt de deelnemer een concreet en sprekend beeld waar hij/zij als toeleverancier staat.

Wij helpen onze leden op weg naar nog slimmer gebruik van digitalisering en automatisering. Met behulp van de bedrijfsscan kunnen wij advies op maat geven en kijken we samen naar de mogelijkheden op het gebied van innovatie. De scan wordt vooral gezien als een eerste stap. Het is een instrument waar veel informatie mee wordt opgehaald, waar het vervolgtraject een stap verder gaat.

De scan is voor iedereen in Nederland gratis in te vullen. Vervolgens volg je het traject via NEVAT (dat gratis is voor NEVAT-leden) of kun je ervoor kiezen om het programma van de Fabriek van de Toekomst te volgen. Dit programma richt zich voornamelijk op bedrijven in het zuiden van Nederland. Benieuwd naar de scan, klik hier!

Over de Fabriek van de Toekomst

NEVAT is onderdeel van het samenwerkingsverband van de Fabriek van de Toekomst. De Fabriek van de Toekomst is een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, sector- en brancheverenigingen om de kleine en middelgrote industrie te stimuleren en te helpen bij het innoveren op het gebied van digitalisering en smart industry. Meer over de Fabriek van de toekomst lees je hier.

Meer informatie?

Opzoek naar meer informatie? Neem contact op met Alwin Pol, hij vertelt je graag meer over de scan, het vervolgtraject en de werkgroepen van NEVAT.