PLOT traject UPDATE

Het gesubsidieerde NEVAT PLOT project – Project Leren en Ontwikkelen Toeleveranciers – is nu ruim een jaar onderweg. Er zijn inmiddels grote stappen gemaakt in de ontwikkeling van de methodiek om inzetbaarheid, leren en ontwikkelen binnen de maakindustrie te bevorderen. Wij als Bruis begeleiden het PLOT-traject en delen graag onze ervaringen. PLOT is de werktitel. Recent is ervoor gekozen om de methode de naam UPDATE te geven. Met deze naam zal naar buiten getreden worden. Deze blog is onderdeel van een drieluik waarin we jullie meenemen in de ontwikkelingen in het project en welke mogelijkheden het biedt.

Naar een ander werkklimaat

De wereld is continu in beweging. Het vraagt van organisaties een grote wendbaarheid om bijvoorbeeld om te gaan met een pandemie. Of met een tekort aan grondstoffen in combinatie met een krappe arbeidsmarkt. Een organisatie is echter niet wendbaar maar wel de medewerkers die er werken. De huidige tijd vraagt om een werkklimaat gericht op inzetbaarheid, leren en ontwikkelen. Zo zorg je voor werknemers die om kunnen gaan met veranderingen en klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Het ontwikkelen van een werkklimaat dat inzetbaarheid, leren en ontwikkelen ondersteunt doe je niet alleen. Om dit te bereiken heb je meerdere belanghebbenden nodig. Wij zien hierin 3 rollen; de organisatie, de leidinggevende en de medewerker zelf.

In deze bijdrage richten we ons voornamelijk op de rol van de organisatie. Het PLOT project heeft zijn eerste tool opgeleverd. Een tool die organisaties op strategisch vlak hierin ondersteunt. De tool heeft de werknaam KVC-tool gekregen. KVC staat voor Kennis, Vaardigheden en Competenties.

De KVC Tool

Om leren en ontwikkelen te stimuleren is het van belang om zicht te hebben op de toekomstige behoeftes van de organisatie. De KVC tool zet de strategische doelen en toekomstige ontwikkelingen die impact hebben op de organisatie om in een overzicht van benodigde competenties op medewerkersniveau. Het zijn dus specifiek die competenties die noodzakelijk zijn om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en doelstellingen van de eigen organisatie. Een tool waarin branche specifieke ontwikkelingen zijn opgenomen, maar waarin ook ruimte is voor bedrijfsspecifieke doelen en ontwikkelingen. Dit maakt dat de tool geschikt is voor alle organisaties binnen de maakindustrie. In het traject hebben de deelnemende bedrijven, Confed en BOZ groep, de tool ingezet en vanuit hun eigen strategie de toekomstige behoeftes opgehaald. Wij zien dat het de organisaties bewust maakt. Niet alleen ten aanzien van de competenties van medewerkers die in de (nabije) toekomst nodig zijn. Bovenal leidt het tot bewustwording dat aandacht voor inzetbaarheid, leren en ontwikkelen belangrijker is dan ooit. De tool is inmiddels geëvalueerd, daar waar nodig aangepast en komt binnenkort beschikbaar voor alle NEVAT-leden.

Verandering begint bij inzicht. Wij zien dat het traject dit bewerkstelligt binnen de deelnemende bedrijven. Inzicht van de invulling van de rollen binnen de organisatie, de stappen die nodig zijn om nog beter te kunnen worden en de praktische vertaling hiervan in het dagelijks werk.

Vanuit onze expertise vinden we het te prijzen hoe de deelnemende bedrijven zich openstellen en de ontwikkelingen die het project met zich meebrengen omarmen. Daarin juist de kansen zien en niet de bedreigingen. Dit zorgt voor een hoogkwalitatieve methodiek die van grote meerwaarde is voor andere bedrijven in de maakindustrie. In de tweede blog nemen we jullie graag weer mee in onze ervaringen en staan we stil bij de rol van de leidinggevende.

Erwin van der Zanden & Nathalie Scholtes

Register Consultants Duurzame Inzetbaarheid verbonden aan BRUIS