Industrie 4.0 in actie: Addit’s strategische investering in automatisering
Deze bedrijfscase gaat over de aanschaf van een nieuwe machine. Een investering die in de miljoenen loopt. Een verhaal dat tot stand is gekomen in samenwerking met Rick Janson, Manager Operations bij Addit uit Venlo.
Wat doet Addit?
Addit is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van precisie plaatwerk. Het bedrijf heeft een vestiging in Nederland en Polen. Zij bieden kostenefficiëntie, hoge flexibiliteit en een korte time-to-market voor de ontwikkeling, fabricage, installatie en assemblage van producten. Addit adviseert, doet co-engineering, neemt de productie volledig over of assembleert. Ontwikkelen van idee tot eindproduct doet Addit samen met ingenieursbureau Post en Dekker uit Amsterdam. Addit produceert tal van verschillende producten die zich beschrijven als ‘High Mix, Low Volume, High Complexity’. Denk bijvoorbeeld aan een diamantslijpmachine, de productie daarvan moet tot op micrometers nauwkeurig gebeuren.
Binnen welke marktomstandigheden opereert Addit?
Addit is binnen de plaatwerksector een onderscheidend bedrijf dat zich richt op verschillende markten zoals de medische, energie- en defensiesector. Met de ambitie om plaatwerk van het hoogste niveau te leveren en assembleren, heeft Addit een unieke positie verworven. Verder breidt hun expertise zich uit naar Polen, waar een zusterbedrijf zich bezighoudt met activiteiten die complementair zijn aan die van Addit in Nederland.
Addit richt zich op Industrie 4.0 en investeert daarom in manarme werkprocessen. Een prominent voorbeeld hiervan is hun investering in een pons- en lasersnijmachine van Trumpf. De integratie van gecombineerd ponsen en lasersnijden stelt hen in staat om een breder scala aan processen op één machine uit te voeren dan een standalone-laser dat zou kunnen. Daarmee streeft Addit naar een evenwichtige mix van kleine tot grote klanten uit verschillende branches.
Concurrentie is er in de vorm van diverse plaatverwerkende bedrijven in de regio, ieder met hun eigen specifieke aanpak. Addit focust zich op Contract Manufacturing en heeft daarmee een duidelijk onderscheidend vermogen.
Externe factoren zoals de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben eveneens invloed op deze marktomstandigheden, dit leidt volgens Addit namelijk tot verschuivingen van opdrachtgevers. Door snel te anticiperen op dergelijke ontwikkelingen, zegt Addit nog meer concurrentievoordeel te creëren.
Waar verwacht Addit de grootste problemen?
Door onvoldoende te investeren in de belangrijkste technologieën voorziet Addit een afnemend concurrentievoordeel.
Een oude (niet-geautomatiseerde) machine zorgt namelijk voor allerlei obstakels die er met een nieuwe (geautomatiseerde) machine niet zijn. Zoals het logistieke gedeelte van de productie. Er is bij oude machines een continue toevoer van materiaal nodig om de productie door te laten draaien. Dit leidt tot inefficiënte en is steeds een tijdrovende zoektocht naar ontbrekende materialen in het magazijn. Een ander voorbeeld van tijdverlies is het verwisselen van gereedschappen. Dit komt vooral bij kleinere series voor en is bij een nieuwe machine minder vaak nodig.
Samenvattend leiden oude machines tot een lagere productiviteit.
Hoe lost Addit deze problemen op?
Addit heeft besloten om een nieuwe machine aan te schaffen en een verkleining van het concurrentievoordeel daarmee voor te zijn. Deze machine beschikt namelijk over veel meer capaciteit en functies dan de oude machine. De nieuwe machine heeft verschillende pallets met daarop allerlei materiaalsoorten en plaatdiktes, waarmee er meer producten te verwerken zijn in minder tijd. Ook gaat er minder tijd verloren bij het verwisselen van gereedschap. In een nieuwe machine zijn standaard namelijk veel meer gereedschappen te plaatsen, waardoor er meer precisie en efficiëntie is tijdens het productieproces. Tot slot zal er met deze machine sprake zijn van lagere operationele kosten, omdat de machine dag en nacht volledig geautomatiseerd draait.
Waarom koos Addit voor een nieuwe machine?
Addit heeft uitvoerig vergeleken en verschillende demo’s bekeken voor er aangekocht werd. De USP’s van Addit bleken goed bij de kwaliteiten van een machine van Trumpf te passen, de voordelen van deze machine sluiten namelijk goed aan op marktvraag zoals Addit deze bedient: 'High Mix, Low Volume, High Complexity’.
De oude machine beschikt over onvoldoende capaciteit om aan de groeiende vraag te voldoen. Daarnaast was de oude machine minder efficiënt en precies dan modernere machines die op de markt beschikbaar zijn. Door te investeren in een nieuwe machine is er bij Addit meer productiecapaciteit, hogere productkwaliteit en neemt de efficiëntie van het productieproces toe.
Addit heeft een omzetverhoging van 2 miljoen euro als groeidoel gesteld. Om dit te bereiken willen zij van 45.000 naar 55.000 productieve uren opschalen. Dit opschalen bestaat gedeeltelijk uit manuren en voornamelijk uit geautomatiseerde machine-uren.
Welke risico’s spelen een rol bij deze nieuwe machine?
Het risico bestaat dat de benodigde opleiding en training van medewerkers onvoldoende is om de machine optimaal in te zetten. Dit leidt tot een lagere efficiëntie en productiviteit dan mogelijk is. De machinebouwer biedt bij de oplevering van deze machine daarom trainingen aan. Waardoor je noodzakelijke kennis direct aan het personeel overbrengt.
Daarnaast zijn er ook andere risico's, zoals onvoldoende aanwas van nieuwe projecten, waardoor het verdienmodel in gevaar komt. Addit heeft een commerciële strategie ontwikkeld om dit probleem voor te zijn en de productiecapaciteit ten volste te benutten. Tot slot is het mogelijk dat er integratieproblemen of storingen bij de nieuwe machine ontstaan.
Het bedrijf houdt rekening met deze risico's door de oude machine te behouden en de nieuwe machine als het ware toe te voegen, de installatie en training zorgvuldig te plannen en voor te bereiden. En door zich te richten op projecten bij nieuwe opdrachtgevers om de afhankelijkheid van grote opdrachtgevers te beperken.
Eind maart ging Trumpf bij Addit aan de slag met het installeren en opleveren van deze nieuwe machine. Medio juli is deze machine bij Addit in bedrijf genomen.