PLOT traject UPDATE deel 3 van ons drieluik
In ons drieluik-blog nemen wij jullie mee in de status van de ontwikkeling van de methodiek om leren en ontwikkelen te stimuleren specifiek gericht op medewerkers en werkgevers in de maakindustrie.
De methodiek heeft de naam Update. De naam indiceert het al: medewerkers zullen moeten bijblijven zodat ze om kunnen gaan met ontwikkelingen die steeds snel op ons afkomen en de organisatie zal bewust moeten zijn van wat er gevraagd gaat worden van medewerkers en hen hierin ondersteunen. De vorige keren hebben we de ervaringen met de methodiek gedeeld vanuit de werkgeverskant en leidinggevenden. In dit derde en laatste blog van ons drieluik nemen wij jullie mee in hoe medewerkers zijn meegenomen in de methodiek en dit hebben ervaren.
De medewerker van morgen
Leren en ontwikkelen zijn onderwerpen die steeds meer in de belangstelling staan, maar hoe zorg je ervoor dat dit in lijn is met de toekomstige uitdagingen waar de medewerker en de organisatie mee te maken krijgen? Waar moet je beginnen?
Het begin is het creëren van bewustwording. Dat lijkt voor de hand liggend maar de praktijk is weerbarstig. Vaak wordt gedacht dat de medewerker weet waar de organisatie naartoe gaat, welke ontwikkelingen gaan komen op bijvoorbeeld het gebied van technologie of de veranderde arbeidsmarktparticipatie. De ervaring leert dat het tegendeel waar is. Ondanks dat voor directie en/of management duidelijk is waar de koers heen gaat en wat er speelt in de wereld met alle gevolgen van dien, is dit niet altijd zo duidelijk voor de medewerker.
Dat is de reden dat in de Update-methode medewerkers met een interactieve workshop worden meegenomen in de gevolgen van ontwikkelingen. De benodigde bewustwording wordt gecreëerd aan de hand van praktische voorbeelden van ontwikkelingen die al in ons dagelijks leven zijn ingeburgerd; de mobiele telefoon als betaalpas, de zelfscanner in plaats van een kassière, de ov-chipkaart als vervanging van de strippenkaart. Het zijn enkele voorbeelden die nu normaal zijn maar 10 jaar geleden nog niet. Ook worden ze aan het denken gezet want hoe ziet de medewerker van de toekomst er volgens hen uit? Daarnaast associëren medewerkers leren en ontwikkelen vaak met school, cursus of training. In sommige gevallen is dat een negatieve associatie maar dat is niet nodig om je te ontwikkelen want 70% van wat we kunnen hebben we geleerd door te doen. Dit geldt dus ook voor leren en jezelf ontwikkelen in het werk.
In de workshop wordt de Update-methode toegelicht aan medewerkers, want zij zijn verantwoordelijk en ‘eigenaar’ van hun eigen ontwikkeling. Het helpt ze om zich goed te kunnen voorbereiden op het gesprek met hun leidinggevende.
Pilot workshop medewerkers
Tot heden zijn er meerdere groepen medewerkers die de workshop hebben gehad. De reacties onder deze medewerkers zijn merendeels positief. De bewustwording dat ontwikkelingen in het werk blijven komen is toegenomen, net als de realisatie dat zij een eigen rol hebben om daarmee om te kunnen gaan. Medewerkers geven aan dat ze het prettig vinden dat ze hierover worden geïnformeerd en inzicht krijgen. Ook zijn ze positief over de interactieve en laagdrempelige manier waarop de workshop is opgezet.
Uiteraard is er ook een kleine groep medewerkers die aangeeft dat zij de ontwikkelingen niet zo snel in het bedrijf zien gebeuren en afwachten tot het zover is. Dat is niet erg, want het is een utopie om te verwachten dat je alle medewerkers bereikt. In de terugkoppelingen die we tot heden hebben ontvangen is naar voren gekomen dat de bewustwording in elk geval onder een groot deel van de medewerkers is toegenomen en dat is al een goed begin om de pilot met de Update-gesprekken te kunnen gaan starten.
Dit is de laatste versie van ons drieluik maar jullie worden nog verder geïnformeerd over de verdere ontwikkelingen van Update de komende maanden. Het project wordt volledig afgerond in januari 2023. Mocht je vragen hebben of meer willen weten over Update, neem dan contact op met projectmanager Ilse Bloot.
Erwin van der Zanden & Nathalie Scholtes
Register Consultants Duurzame Inzetbaarheid verbonden aan BRUIS