Hoe borg je een leven lang leren?

De Update-methode is ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij het bevorderen van leren en ontwikkelen, met als doel de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers te verhogen. Deze methode speelt in op de veranderende eisen van de moderne werkomgeving, waarin digitalisering, automatisering en veranderende klantverwachtingen centraal staan. Door deze ontwikkelingen moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun medewerkers over de juiste kennis en competenties beschikken om flexibel om te gaan met toekomstige veranderingen.

De methode bestaat uit drie hoofdfasen:

#1 - Competentie tool

De eerste stap van de Update-methode is het vaststellen van de competenties die in de toekomst essentieel zullen zijn voor het bedrijf. Dit gebeurt met behulp van de Update Competentie tool, die rekening houdt met zowel interne als externe ontwikkelingen. Deze stap helpt bedrijven om duidelijk te identificeren welke vaardigheden en kennis hun medewerkers nodig hebben om succesvol te blijven.

De UPDATE-methode richt zich binnen de organisatie op werkgevers, leidinggevenden en medewerkers, waarbij elk van hen een cruciale rol speelt.

#2 - Update gesprek en Updateplan

Nadat de benodigde competenties zijn vastgesteld, gaan medewerkers en leidinggevenden in gesprek om concrete afspraken te maken over het ontwikkelen van deze competenties. Dit gesprek, dat is gericht op de eerder vastgestelde competenties, resulteert in het opstellen van een Updateplan. In dit plan worden de acties vastgelegd die nodig zijn om de vaardigheden, beroepshouding en inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Het Updateplan dient als een persoonlijk ontwikkelingsplan dat de voortgang en doelen van elke medewerker in kaart brengt.

#3 - Ontwikkelkompas

In de laatste fase worden de individuele Updateplannen van alle medewerkers samengebracht in een Ontwikkelkompas. Dit kompas geeft een overzicht van de ontwikkeling van medewerkers op zowel afdelings- als organisatieniveau en biedt inzicht in hoe de organisatie als geheel vooruitgaat. Het Ontwikkelkompas helpt bij het borgen van het ontwikkelingsproces en zorgt ervoor dat de acties die zijn vastgelegd in de Updateplannen effectief worden uitgevoerd en gemonitord.

Mogelijk gemaakt door:

De implementatie van de Update-methode wordt gezien als een cruciaal onderdeel voor het succes ervan. Het volledige implementatieproces duurt ongeveer zeven maanden en is zo ontworpen dat het jaarlijks kan worden herhaald. Hierdoor kunnen bedrijven hun strategieën en ontwikkelingsplannen voortdurend actualiseren en aanpassen aan veranderende omstandigheden. De Update-methode biedt een gestructureerde en systematische aanpak die bedrijven helpt om hun medewerkers optimaal voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst.

Fase 1 - Competentie tool

In deze fase worden de toekomstgerichte competenties vastgesteld met behulp van de Update Competentie tool.

Fase 2 - Leidinggevende

De leidinggevende speelt een cruciale rol in het proces. In deze fase wordt de leidinggevende getraind om zich voor te bereiden op het voeren van de Update gesprekken met medewerkers.

Fase 3 - Medewerker

De focus ligt hier op het bewust maken van medewerkers van het belang van hun eigen ontwikkeling. Medewerkers worden ondersteund bij het voorbereiden van het Update gesprek door middel van een speciale gesprekstool.

Fase 4 - Update gesprek en Updateplan

Leidinggevenden en medewerkers voeren het Update gesprek, waarin ze afspraken maken over de ontwikkeling van competenties en inzetbaarheid. Deze afspraken worden vastgelegd in het Updateplan.

Fase 5 - Ontwikkelkompas

De laatste fase bestaat uit het samenbrengen van de individuele Updateplannen in een Ontwikkelkompas, waarmee de voortgang en ontwikkeling van medewerkers op organisatieniveau inzichtelijk wordt gemaakt.

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Edwin Dekker via [email protected] of bel hem op 06 29 03 88 10.