Verplichting bedrijven voor duurzaamheidsrapportage: CSRD
Vanaf 2024 is een grote groep bedrijven verplicht om te rapporteren rondom het duurzaamheidsbeleid en de prestaties op dit gebied. Dit voorstel van de Europese Commissie heet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze regelgeving verplicht bedrijven om te rapporteren als het gaat om sociale impact en het milieu. Daarnaast is het verplicht om dit te toetsen bij een accountant. CSRD streeft na om de transparantie en kwaliteit van informatie te vergroten. CSRD ondersteunt daarin de doelen die bij het Parijse Klimaatakkoord gesteld zijn.
Voor wie is CSRD?
CSRD komt voort uit de Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging. Dit heet de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De NFRD bestaat sinds 2018 en legt bedrijven met een openbaar belang op om te beschrijven hoe zij omgaan met het milieu, de maatschappij, mensenrechten en diversiteit. Dit geldt voor bedrijven vanaf 500 werknemers.
CSRD is een verruiming ten opzichte van de NFRD. Deze regelgeving geldt namelijk voor alle beursgenoteerde bedrijven en bedrijven die aan twee van de onderstaande criteria voldoen:
- Vanaf 20 miljoen op de balans.
- Vanaf 40 miljoen omzet.
- Vanaf 250 medewerkers.
De NFRD gaf aan zo’n 12.000 Nederlandse bedrijven al de verplichting om te rapporteren. Nu gaat deze verplichting voor 50.000 bedrijven gelden. Voor de bedrijven die sowieso al tot de NFRD doelgroep behoorden, gaat deze regelgeving vanaf 2024 gelden en voor de verruimde doelgroep vanaf 2025. Vanaf 2026 gaat dit ook voor het beursgenoteerd mkb gelden.
Hoe draagt de CSRD bij aan het Parijse Klimaatakkoord?
De CSRD is gekoppeld aan de EU Green Deal: het Parijs Klimaatakkoord. Hier is afgesproken dat dit beleid moet zorgen voor vergelijkbare informatie rondom duurzaamheid bij bedrijven. Het doel daarmee is om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden en tot een netto nul uitstoot te komen.
Wat verplicht de CSRD?
De CSRD is er niet alleen om de NFRD te verruimen. Er zijn ook aanvullende vereisten als het om de rapportage zelf gaat. De precieze vereisten zijn in ontwikkeling en er zijn al een aantal onderdelen duidelijk. Zoals:
- Immateriële zaken zoals sociaal kapitaal spelen ook een rol.
- Klimaatrisico’s zijn beschreven. Denk aan productieverstoringen door extreme weersomstandigheden of schaarste bij specifieke grondstoffen.
- Impact van het bedrijf op mens en milieu binnen de rest van de keten.
- Langetermijndoelstellingen van de organisatie als het gaat om duurzaamheid en de voortgang van deze doelstellingen.
- Verplichting om verslag te laten toetsen door een accountant en beschikbaar te maken in het elektronische XHTML format.
Al deze vereisten zouden de kwaliteit van duurzaamheidsverslagen moeten vergroten. Ook is het hierdoor veel duidelijker welke verwachtingen de Europese Unie heeft.
Bron: GrantThornton